De Balanspiramide

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Voeding

Voeding heeft een grotere invloed op het welzijn en welbevinden dan je in eerste instantie zou denken. Het voedingspatroon in Nederland heeft een aantal kenmerken die "minder" gezond zijn:
- In onze voeding zitten (veel) te veel koolhydraten; pasta, aardappelen, rijst maar ook pure geraffineerde suikers in limonade, snacks en toetjes,
- We eten zonder dat onze energie op is,
- We eten te weinig vis, groenten en fruit en
- In ons voedsel zitten structureel te weinig vitaminen en mineralen en te veel toevoegingen (E-nummers).

Het resultaat is dat ons lichaam niet de juiste bouwstenen krijgt aangeboden om goed te kunnen functioneren of nieuw weefsel aan te maken.
Enkele voorbeelden daarvan zijn:
- Smaakversterkers zoals die voorkomen in veel oosters eten, soepen en chips tasten onze hersenen aan. Het natriumglutaminaat (smaakversterker) is namelijk een stof die onze hersenen aanmaken als ze dreigen te sterven door suikertekort. Smaakversterkers veroorzaken dus een stress in onze hersenen die vervolgens weer tot weefselsterfte lijdt.
- Het aantal mensen met diabetis type 2 is drastich toegenomen door het overmatige gebruik van koolhydraten. Voor de meeste patienten geldt dat zij na verloop van tijd een echte diabeet worden (Type 1) waarbij herstel niet meer mogelijk is. Ons lichaam is er op gebouwd om maximaal 2 keer per dag koolhydraten te gebruiken, niet 6 tot 10 keer zoals dat vaak gebeurt en niet als geraffineerde suiker.
- We zijn met zijn allen gewoon te dik. Dat geldt ook al voor schoolgaande kinderen.
- Er is te weinig zon in Nederland waardoor maar weinig vitamine D wordt aangemaakt. Vitamine D is nodig om ons fijn en prettig te voelen en essentiele processen in ons lichaam op gang te houden (o.a. de in standhouding van onze botstructuren).
- Studies naar het langdurig gebruik van zoetstoffen ( zoals in Light drankjes) toont aan dat weefselsterfte en tumoren in de hersenen het gevolg kunnen zijn.


 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu