De Balanspiramide

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Reikimassage

Achtergronden

Nadat ik een aantal jaren geleden de helende kracht van Reiki had ontdekt, merkte ik dat de spiermassages die ik in huiselijk kring gaf in kracht en effect toenamen. Kennelijk had de Reiki een versterkend effect op deze massages. Ik ben me daarna op een massage gaan voorbereiden zoals ik dat normaal doe bij een Reiki behandeling. Opnieuw was er een sterke verbetering in de effecten van de massage. Spierklachten bleven langer weg, waren eerder verholpen en de pijn was sneller verdwenen en bleef langer weg.

Met een bevriende Reiki Master heb ik geprobeerd om het omgekeerde effect te realiseren, namelijk het versterken van de Reiki door middel van een massage. De handen worden daarbij niet opgelegd maar in langzame, vaak herhalende bewegingen zacht over de  huid bewogen. Dit had op mijn familieleden en vrienden op wie ik mocht oefenen een enorm sterk effect van weldadigheid, rust, veiligheid en genot terwijl de kracht van de heling opnieuw versterkt werd.

Pas later begreep ik dat de mens van nature een sterke behoefte heeft om aangeraakt te worden. Een troostende omhelzing, een knuffel tussen vrienden, een begrijpende hand op de arm of schouder zijn alleen mogelijk in een omgeving die veilig of beschermend is. Omgekeerd roept een liefdevolle en respectvolle aanraking het gevoel van veiligheid en bescherming op. We zijn in onze Westerse wereld het gevoel voor aanraking een beetje kwijt geraakt. Het beperkt zich tot het geven van een hand of een wat gekunstelde kus. Maar een echte liefdevolle knuffel ontvangen? Dat zit er vaak niet meer in!

De enige scheiding tussen je innerlijke ik en de buitenwereld is je huid! Aanraking van de huid brengt een verbinding tussen de buiten- en de binnenwereld tot stand en laat je die letterlijk voelen. Als dat op een liefdevolle en respectvolle manier gebeurt stel je je open voor de ander en kun je genieten van het contact. Een respectvolle en liefdevolle aanraking van je huid heeft ook een groot effect op het deel van het zenuwstelsel dat de hartslag verlaagt en de spijsvertering bevordert; je lichaam en geest komen tot rust!

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu