De Balanspiramide

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Kinesiologie

Achtergronden

Kinesiologie, letterlijk 'De leer van de beweging', is een therapeutische manier van werken waarbij er gebruik wordt gemaakt van spiertesten om uit te zoeken waar, waarom en wanneer de balans in het lichaam verstoord is geraakt en tegelijkertijd hoe die balans kan worden hersteld.

De methode werd in de jaren '60 in Amerika ontwikkeld door de arts en chiropractor George Goodheart. Hij bundelde daarin onderzoek, kennis en ervaring uit fysiotherapie, westerse en oosterse geneeskunde, chiropractie, acupunctuur, voedingsleer en psychologie. Het werken met spiertesten vormt de basis. Goodheart had in zijn praktijk namelijk ontdekt dat bepaalde patiënten sommige spieren niet in de uitgangspositie konden vasthouden. Daaruit concludeerde hij dat spieren reageren met spanningsveranderingen op stress en ziekte. De opgeleid kinesioloog kan deze veranderingen via spiertesten waarnemen en zoeken naar een therapie.

Stress getest
Bij de spiertesten wordt een arm of been van de cliënt in een zodanige uitgangspositie gebracht dat één bepaalde spier wordt geïsoleerd. Terwijl de cliënt aan zijn klacht denkt of het doel dat hij wil bereiken met de behandeling, oefent de tester een zachte druk uit om te kijken of de spier voldoende energie heeft om die druk te weerstaan. Wanneer de spier deze zachte druk niet kan weerstaan wordt de test 'zwak' genoemd en is er sprake van een onbalans. De reden daarvoor kan in allerlei vormen van stress liggen en stress kost het lichaam energie. Binnen de kinesiologie wordt het begrip stress zeer ruim opgevat en onderverdeeld in 3 groepen:
- mechanische stress: lichamelijke problemen als gevolg van (sport)blessures, gewrichtsslijtage, orgaanproblemen en dergelijke,
- chemische stress: gelegen op het gebied van voeding, zoals allergieën, verkeerd of eenzijdig eten, maar ook het gebruik van medicijnen, milieuvervuiling en electrosmog,
- emotionele stress: de meest bekende vorm, die te maken heeft met problemen op het werk, in de relatiesfeer, angsten, verdriet en boosheid.
Mijn persoonlijk mening is dat daar nog een vierde groep aan toevoegd moet worden, namelijk d
e energetische stress; energie zoals die volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde vloeit in de acupunctuur-meridianen en die bestaat uit Yin en Yang energie.

Hoe werkt de kinesioloog?
De behandelaar kan zijn cliënt via de spiertesten inzicht geven in de oorzaak van zijn klachten. De testen vormen de puzzelstukjes die uiteindelijk met elkaar een beeld vormen van het hoe en waarom van de klacht. Er worden relaties gelegd met stress uit het heden, maar ook uit het verleden omdat het lichaam negatieve ervaringen lang kan vasthouden. Als het plaatje zo compleet als mogelijk is, test de behandelaar, wederom door middel van spiertesten, uit wat de beste manier is om deze cliënt weer in balans te brengen en hoe zijn zelfgenezend vermogen het beste kan worden gestimuleerd. Want de eerste stap op weg naar genezing is inzicht in de oorzaak van de klachten.
 
Voor wie is kinesiologie geschikt?
De behandelmethode is geschikt voor iedereen die van zijn klachten af wil komen en/of geïnteresseerd is in het hoe en waarom van zijn lichamelijke klachten of geestelijk onbalans. Een herstelde balans maakt dat iemand zich al beter voelt ook al is hij medisch gezien nog ziek. Iemand met suikerziekte kan niet genezen worden door een een of kinesioloog, maar kan wel geholpen worden om zich, ondanks zijn ziekte, beter en energieker te voelen. Bij kinderen kunnen door middel van de behandeling heel goed voedsel-overgevoeligheden worden opgespoord.

De tekst is gebaseerd op een artikel van Lilian Beeks-Vergroesen in "Happinez" van december 2003.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu